Manitoba
Zie je heel veel kleine meertjes waar geen mens komt. Omdat er geen weg naar toe gaat. Aan de Hudson Bay zie je in de zomer de Beluga walvissen zwemmen en in de herfst zie je ijsberen scharrelen in Churchill. Je ziet het noorderlicht, maar dan moet je wel je ogen open doen!
Waar ligt het en hoe kom je er?
Als je op de kaart kijkt, dan ligt Manitoba tussen Saskatchewan (op links) en Ontario (op rechts). Aan de Hudson Bay. Met Air Canada vlieg je op Winnipeg in ruim 14 uur en dat is dan inclusief de overstap op Toronto. Als je een wegbrengcamper bij GoCanada boekt van Toronto naar Calgary of Vancouver (of andersom) dan rij je ook door Manitoba.
Wat maakt deze provincie bijzonder?
Dat zijn zonder twijfel de ijsberen bij Churchill.
Gezelligste stad of dorp?
Winnipeg, zegt Roderick. Maak een wandeling door het hippe Osborne Village. Daar vind je geen doorsnee winkelketens. Wel slenter je langs winkeltjes met gezellige namen zoals Happy Cooker, Vintage in the Village en Wild Planet Music. En bezoek het Museum of Human Rights. Mooi gek, modern gebouw overigens.
Gimli is een klein dorp met ongeveer 6000 inwoners. Het is zelfs uitgeroepen tot ‘de hoofdstad van Nieuw IJsland’. Zoveel honderd jaar geleden kwamen de ‘dottirs’ en ‘sons’ vanuit IJsland aan in Nova Scotia. Nieuwsgierig naar het achterland gingen ze, lopend, op pad naar het verre westen maar onderweg werden ze ziek. En toen bleven ze steken in Gimli. En zo is het dus, in het kort, ontstaan.
Zo’n 40 jaar geleden zette een piloot van Air Canada, die zonder brandstof kwam te vliegen, z’n toestel aan de grond op de voormalige luchtmachtbasis van Gimli. Door deze succesvolle noodlanding kwamen alle inzittenden ongedeerd uit het vliegtuig. Sindsdien leren piloten tijdens hun training waarschijnlijk ‘The Gimli-Glide’. Waar een klein dorp groot in kan zijn!
Wat vinden wij van GoCanada de mooiste route?
Met de trein van Winnipeg naar Churchill.
Je zit (of ligt) twee nachten in de trein van Via Rail. Bijna 1700 kilometer lang. Onderweg word je mogelijk getrakteerd op het noorderlicht (aurora borealis) vanuit de Panoramic Dome. De Winnipeg-Churchill treinreis is de enige connectie over land. Een andere mogelijkheid is vliegen. Maar dan heb je er minder erg in hoe afgelegen dat Churchill eigenlijk is. Twee hele dagen en nachten in de Via Rail trein! Als je de Sleeper Plus Class boekt, zijn de maaltijden ook inclusief. Plan je reis niet te strak want er kan vertraging zijn op dit traject. Dat komt omdat er langs de spoorlijn, dus niet op een officieel station, mensen in- en uitstappen die de trein gewoon aanhouden. En dan wat spulletjes meegeven voor hun familie ‘even een paar honderd kilometer’ verderop.
Onze favoriete excursie?
Een hele dag op pad met gids Alex naar ijsberen kijken.
Alex is van origine Nederlands, maar woont al heel lang in Canada. Ongeveer 10 jaar geleden kwam hij in Churchill met z’n fotocamera. Al gauw besefte hij dat je onmogelijk een slechte foto kon maken in dat immense landschap. Daardoor kreeg hij veel verzoeken van film- en fotocrews om ze rond te leiden. Maar Alex neemt inmiddels ook graag toeristen mee op pad. In een gewone 4WD, want dan kan je meer kanten op, en altijd in een klein groepje, want dan geen gesteggel om de beste positie bij het raam. Geen gejaag achter een beer aan. Respect voor de natuur. Dat vindt Alex belangrijk. De ijsbeer dagexcursie start in de ochtend rond 07.45 uur en je komt rond 16.30 uur weer terug in Churchill. Onder de middag is er een korte stop in de Churchill Northern Studies Centre. Daar kan je ook je lunch ophalen als je die van te voren hebt besteld. Maar Alex heeft liever dat je je lunch meeneemt in de auto, want dan kun je langer bij de ijsberen blijven als je er toevallig een tegen komt. Anders moet je hurry hurry terug en op tijd zijn voor je middaghap en dat is zonde.
Bijzondere wetenswaardigheden:
Het standbeeld van Winnie de Pooh staat in de dierentuin van WINNIpeg! Hoe is dat nou zo gekomen? Wel, Luitenant Harry Coleborn uit Winnipeg kocht een beer in White River, Ontario. De militair was op weg naar Engeland. Hij nam de beer mee de boot op. Ja echt...!
Winnie eindigde uiteindelijk in 1919 in de London Zoo. Schrijver A.A. Milne schreef een kinderboek over een beer en noemde hem Winnie de Pooh uit de London Zoo. Winnie ging op 12 mei 1934 naar de berenhemel. En zo is het gekomen….