Hello, nice to meet you!

Op zoek naar een helpende hand voor het samenstellen van die bijzondere reis door Canada? Zoek niet verder.
Hallo, hier zijn we; het GoCanada team. Een vrolijk dreamteam dat gedreven wordt door passie, kennis
en meer dan 20 jaar Canada ervaring. Samen stellen wij jouw droomreis samen! Neem contact op en slaap zelf binnenkort in die
stoere camper op dat orka eiland of in die kleinschalige accommodatie in dat mooie fjord. ... Lees meer

🍁Persoonlijk advies en no-nonsense 🍁Onvergetelijke reizen op maat 🍁Jarenlange Canada ervaring 🍁Handige GoCanada app en campinggidsen

Zoek een reis door Canada
Provincies

Prince Edward Island

Als je je ogen dicht doet…
Denk dan aan groene heuvels, rood zand dat over de weg stuift, Victoriaanse dorpjes langs de lange kustlijn. Visnetten. Golfterreinen langs het strand. Rode kustrotsen. Water, water, kabbelend rustgevend zeewater en veel luchten. Je huurcamper aan het strand bij North Rustica en seafood eten in Blue Mussel Cafe. En…17 windmolens op North Cape.

Waar ligt het en hoe kom je er?
Prince Edward Island (PEI) ligt als het ware in een kommetje tussen/boven New Brunswick en Nova Scotia. Je kunt met Air Canada vliegen op Charlottetown. Inclusief overstap van 7 uur! op Toronto doe je er 17 uur over… Start je camperreis of autorondreis door dit deel van Canada dus in Halifax.
In dat geval rij je met je huurcamper of huurauto over de Confederation Bridge naar Prince Edward Island. 13 kilometer lang over water rijden! Of je neemt de ferry vanaf Caribou, dat ligt vlak bij het schattige Pictou op Nova Scotia, naar Wood Islands. Een mini-cruise! Of heen over de brug en terug met de ferry. Dan heb je best of both worlds.

Wat maakt deze provincie bijzonder?
Op Prince Edward Island speelt zich ‘Anne of the Green Gables’ af, dat is in Canada een zeer bekend boek en tv-serie. Vergelijk het met ‘onze’ Joop ter Heul. In Nederland heeft de EO en SBS6 destijds de serie uitgezonden onder de naam ‘Road to Avonlea’. Op Prince Edward Island kun je allerhande plekken bezoeken waar de serie opgenomen werd.
Verder heeft PEI 63 vuurtorens waarvan er 35 stuks nog steeds voor zorgen dat schepen niet tegen de klippen op varen. In de vuurtoren van West Point kun je zelfs overnachten!
Wat ook bijzonder is, is dat Prince Edward Island maar liefst 90 stranden heeft. Met lekker warm en kalm water. Heerlijk om in te zwemmen dus!

Gezelligste stad of dorp?
Zonder twijfel is dat Charlottetown volgens Vivian. Gezellig gekleurde Victoriaanse huizen, mensen die in klederdracht rondlopen en die voor eventjes terug zijn in 1864 en de Founding Fathers ‘naspelen’, brouwerijen, Farmer’s Market op de zaterdagochtend, een museum over hoe Canada ontstaan is... en Victoria Row, een straat die tijdens de zomermaanden gesloten is voor verkeer met aan weerszijden rode bakstenen gebouwen en gezellige cafeetjes.

Wat vinden wij van GoCanada de mooiste route?
Prince Edward Island heeft 11 Designated Scenic Heritage Roads, zoals dat zo mooi heet. Dat zijn oude weggetjes die door de regering aangewezen zijn, zodat ze een speciale status kregen. Daardoor worden ze vaker en met de nodige aandacht onderhouden. Niet echte routes dus, maar verbind er een aantal met elkaar en zo maak je je eigen route. Het zijn veelal verlaten, smalle landweggetjes zonder asfalt maar van rood klei met hier en daar een plasje water er in.
Zo is er de Junction Road bij Hartsville. Je rijdt over een weggetje met aan weerszijde 90-jaar oude bomen. De bomen groeien naar elkaar toe, dus heb je het gevoel dat je door een groene tunnel rijdt. Vroeger stond hier ook een zaagmolen en de arbeiders gingen na hun werk snel naar huis om de schemering bij ‘Sleepy Hollow’ te vermijden.
De Millman Road is een van de eerste officiële scenic roads. Deze weg ligt ten noorden van Kensington. Tussen Irishtown en Burlington. In de lente groeien appelbomen langs de kant van de weg. Dus komt daar ook een verscheidenheid aan vogels op af. In 1855 werd hier een kerk opgericht. Later volgden een school en een winkel. Je ziet als het ware het paard-en-wagen nog voor je rijden.
De Princetown-Warburton Road kronkelt door bossen, langs heggen. Op de heuvels heb je een panoramisch uitzicht over weidelandschappen. Vroeger, rond 1770, was het stuk bij Princetown een belangrijke verbinding met Charlottetown.
Zo zijn er nog veel meer van die verlaten weggetjes zoals de Klondyke Road, MacArthurRoad, en New Harmony Road.

Onze favoriete excursie?
Met zoveel water om het eiland heen is er zeker wel een walvisexcursie te maken! Maar denk ook aan The Canadian Potato Museum in O’Leary. Je treft allerhande oude werkvoertuigen waarmee men vroeger werkte. Bij het museum zijn ook nog enkele oude (voor Canadese begrippen dan) gebouwen die je kunt bezoeken zoals de Log Barn, Little Red Schoolhouse en het Telephone Switchboard Office. Een klein openluchtmuseum dus. Oh, en vergeet niet om met de grootste aardappel ter wereld op de foto te gaan!

Bijzondere wetenswaardigheden:
Als we het dan toch over aardappels hebben: Barbara zegt dat ze nog nooit in haar leven zúlke lekkere aardappels heeft gegeten als op Prince Edward Island. Neem een kilootje mee in je koffer. Dan heb je thuis nog een eetbare herinnering aan je camperreis of autorondreis door dit gedeelte van Canada.

Klik hier voor autoreizen in de Maritimes Klik hier voor camperreizen in Canada

Onze Nieuwsbrief

De nieuwsbrief die u wel wilt ontvangen! Op de hoogte blijven van nieuwtjes, aanbiedingen, wegbrengspecials en ander GoCanada nieuws? Schrijf uzelf dan in voor de GoCanada nieuwsbrief.

Waar kennen we GoCanada toch van?